Back

Port of Melbourne

By

  • KHID

Description

The Port of Melbourne’s new office is centred around creating strong visual and spatial connections between people, place and port. Providing a long-term home that would evolve alongside the organization, whilst deploying non-hierarchical, equitable design to create spaces of collaboration and a holistic sense of belonging.

Key Features

1

The design is reflective of a need for designing for long term growth, supporting change that can easily adapt without the need for major modifications.

Centralising a large shared zone, creates a tangible connection between people and port, increasing opportunity for collaboration, energising morale and providing a home that will grow with them.

The focus was not to change the behaviour over night, but to support the diverse workforce throughout the transition. Taking the client on a journey of how they could best utilise their new home is testament to the full embracement of the space from day one.

2

Non-hierarchical spatial planning was deployed, where everyone has access to natural light, and is equidistance to communal spaces and facilities. This configuration was applied so that they can grow without overcrowding towards an agile work environment, utilising space efficiently.

Central to the design is the shared multipurpose zone that comprises of a variety of typologies with flexibility for a multitude of uses allowing people across teams to meet and interact.

Tackling the challenges of height limits and existing conditions, in addition to being cognizant of the shortfalls of large open plan offices, provided opportunities for problem solving. Noise was a major consideration, that was treated with feature acoustic ceiling tiles and by acoustically sealing the breakout, whilst still maintaining an open feeling throughout space.

3

Contributing to the progression of workplace design and tackling the challenges of modern principles, through a recognition and support of the individual need within a community, whilst also encouraging effortless cross-team collaboration.

More than just delivering a space that looks good, this project sought to understand the organization. The focus was not to change the behaviour over night, but to support the diverse workforce and individuality throughout the transition. Taking the client on a journey of education of how they could best utilise their new home to optimise their work styles is testament to the full embracement of the space from day one.

4

Centralising a large shared zone and minimal view obstructions, creates a tangible connection between people and port, increasing opportunity for cross company collaboration, energising morale and providing a home that will grow with them.

Challenging the principals of open plan design, creating acoustic zones for the varying individual workstyles where people can choose where is most optimal for them to work based on their audible output. Workstations surround a core with a variety of meeting spaces adjacent to allow for users to easily break off for meetings, calls, focused work and privacy.

Read all features / benefits
online casino