Back

Galleria

By

  • Plus Architecture
  • Australian Xin Nan Xin Investment Pty Ltd
  • Pomeroy Pacific

Description

As Melbourne increasingly becomes a ‘city of cities’, Galleria sought to offer a new, high quality option for families looking to make Glen Waverley their home. The design set a new standard for the area, seamlessly tying into the development and materiality of The Glen Shopping Centre across the street, creating a complementary design language across the site. The design intention for Galleria was to create a sleek and elegant building which improved pedestrian connectivity across the site and was pleasant to look at from all points of view.

Key Features

1

Pedestrian connectivity was a key consideration during design due to its location close to nearby shopping centres. The sophisticated design therefore focused on activating the immediate surrounds whilst also improving the pedestrian connectivity between the major shopping nodes of Glen Waverley.

During construction, precast concrete elements, such as structural columns, core panels, stairs, balustrades, were incorporated rather than using in-situ methods of construction to reduce time on site but without affecting design quality. The use of a curtain wall on the façade allowed for the seamless integration of metal cladding systems, highlighting the dynamic nature of the façade treatment.

2

Galleria was deliberately orientated to maximise natural light throughout the development and reduce the requirement for artificial lighting. As a result, around 90% of the apartments have direct access to Northern, Western or Eastern sunlight. When and where artificial lighting is provided, the development makes use of high efficiency light fittings with automated lighting controls to common areas. The development is situated on a site that had previous construction and therefore had zero impact on the greenfield amenity in the area. Stringent measures were taken to ensure a reduction in wastage during demolition of the previous building to reduce the impact of the project on waste and the environment.

3

Galleria sought to set a new benchmark for high quality, high-rise, suburban developments. Drawing influence from the high fashion retail outlets of the nearby shopping centres, this was translated into the design resulting in a smooth, sleek and elegant external architectural structure. Internally, the interior embraces leading edge technology and luxury style with the colours palettes of the interior spaces referencing the building’s sense of high fashion.

4

The sophisticated design of Galleria concentrated on activating the immediate surrounds, whilst also improving the pedestrian connectivity between the major nodes of Glen Waverley. Built over a mixed-use podium and close to The Glen Shopping Centre, residents have easy access to a variety of services, transport options and amenities. The apartments were specifically designed with families in mind. Galleria sought to alleviate the issue of the lack of affordable family housing in the area by providing larger apartments to cater for family units which was not previously met in Glen Waverley.

Read all features / benefits
online casino