Back

Dandenong Public City Park Amenities

By

  • BKK Architects
  • City of Greater Dandenong

Description

This project forms stage one of the overall masterplan implementation of the Dandenong City Public Park renewal. The building was required to sit within the landscape without dominating it, and needed to be robust, low maintenance and graffiti resistant whilst still being visually delightful and pleasant to occupy.
The form of the design draws on the remnant red gums doted along the adjacent Dandenong Creek, and the historical use in Australia of the ‘burnt-out stump’ as a landscape marker, shelter and wayfinding device.

Key Features

1

The form of the design draws on the remnant red gums doted along the adjacent Dandenong Creek, and the historical use in Australia of the ‘burnt-out stump’ as a landscape marker, shelter and wayfinding device.

Part sculpture, part civic building, the Dandenong City Park Amenities, with a form to inspire delight, celebrates the existing natural context of the site, becoming a new urban marker for a renewed landscape in central Dandenong.

2

The sweeping, asymmetric form of the wall, peaking at 7.5 meters high, creates ever-changing compositions when viewed from around the park and beyond, a dynamic yet immediately recognizable urban marker for the visitor to orient themselves too. The perimeter of the wall is ringed by a low galvanized steel shroud housing an LED light, at night gently illuminating the wall with light diffused off a bed of quartz pebbles.

3

The forecourt of the cubicles is characterised by charcoal brick and dark metal-clad doors, overhung by a disk-like roof that is gently propped on the masonry wall fronting the cubicles, and enveloped by the shell-wall. The more sombre, earthy pallet of the sheltered undercroft gives way to bursts of colour from the cubicle interiors, with vibrant red, orange and yellow glazed bricks, referencing the colours of the surrounding remnant bushland, from the yellows of gum’s flowering to the vibrant reds and oranges of tree-bark after the rain.

4

The sculptural shell of the amenities block is constructed from in-situ concrete, cast in four pours. Modelled as a ruled surface, the complexity of the finished form belies its ability to be constructed using straight segments of formwork, with the same segments of formwork being reused in each concrete-pour.

The timber formwork imparts deep furrows into the monolithic, twisting concrete surface, animating it through the day with contrasts of light and shadow, suggestive of the silvery, weathered surface of the ancient river red gum, while presenting a robust and low-maintenance surface to the park beyond.

5

This project forms stage one of the overall masterplan implementation of the Dandenong City Public Park renewal. The building was required to sit within the landscape without dominating it, and needed to be robust, low maintenance and graffiti resistant whilst still being visually delightful and pleasant to occupy.
The form of the design draws on the remnant red gums doted along the adjacent Dandenong Creek, and the historical use in Australia of the ‘burnt-out stump’ as a landscape marker, shelter and wayfinding device.

Read all features / benefits
online casino