Back

VICTORIAN COTTAGE JAZZ UP

By

  • SWG STUDIO
  • SARAH ANDERSON PHOTOGRAPHY
  • ILCON BUILDING
  • NEAGLE BROS CABINETS

Description

These original single fronted attached rows of five Victorian terraces in Brunswick while different in style, are otherwise similar in their scale, materials, and setback.

The original front part of the house consists of a corridor with access to the two bedrooms.

The kitchen and bathroom including the rear detached metal cladded garage were added later.
The existing original outbuilding WC and laundry are still standing proud today.

The existing kitchen was exceptionally narrow with a low raked ceiling.

There wasn’t any indoor-outdoor living space. The Southern boundary opened walkway was connecting the front to the rear of the property.

Key Features

1

The neighbour’s external wall which has deteriorated and lacking footings had to be propped securely while the trench for the new footing of the extension was being dug.

Joinery items played huge role in this project as none of the bedrooms had any proper storage.

The new light court along the Southern boundary provides natural light and ventilation the second bedroom/study as well as a visual connection to the rear courtyard.

We also created an outdoor-indoor living area for entertaining which didn’t exist previously.

The existing internal plastered brick walls, original ceiling, ceiling roses and original cornices were fully restored.

Youtube / Vimeo