Back

Two Angle House

By

  • Megowan Architectural

Description

A beach house which angles off the surrounding grid to best orient to the views and sun. A material play of contrast between cold concrete and warm spotted gum timber becomes thematic throughout both the interiors and exteriors.

Key Features

1

The Two Angle house is about contrast. The interior and exterior are a play on the contrast between two angles of internal organisation, the contrast between warm and cold materials and a considered contrast between architecture and landscape. The two angles within the layout of the design are immediately expressed upon entry into the house. A large concrete blade wall extends due west out to frame a double height view of the bay while the prevailing angle of the surrounding subdivision is expressed through a spotted gum timber lined ceiling which leads to the main living area of the house.

2

The principle areas of the house are designed on the top (second) floor allowing the two clients to live predominantly on one level despite the hillside nature of the site. The master bedroom was oriented to the north and east to allow for the clients to wake up with the sun and take in spectacular views across the bay to the Melbourne CBD. The kitchen living and outdoor terrace was oriented to the west and north to maximize the views and dramatically frame sunsets. The clients have regularly reported back about how ecstatic they are with the resulting lifestyle.

3

The Two Angle House is derived directly from it\’s impressive corner site. The angle of the sun, the angle of the surrounding blocks, the scale of surrounding residences, the fall of the land and bay views to the north east and west were all major factors in the configuration and design of the residence. The house presents to the street as a modest single family home in scale with many of the older post war homes which exist in the area. It is only upon entry that the true scale of the house is revealed.

4

Joinery volumes, the direction of decking and soffits, the boardforming in the concrete, and large cantilevered decks all extend westward reinforcing and framing the principal western view. Other innovations include a 7m long GFRC kitchen bench (without joins), motorized joinery to conceal televisions, custom feature strip lighting inside and out, large double cantilevers helped reduce excavation and maximize floor area while reducing foundations.

5

Extensive concrete in floors and walls acts as thermal mass while in slab hydronic heathing further helps regulate interior temperatures. Water tanks, solar panels and solar hot water (both domestic and for pool) are some of the many sustainable initiatives.

Read all features / benefits

Youtube / Vimeo