Back

The Optometrist

By

  • The Optometrist
  • Two Design
  • Select Shopfitting
  • Lighting Partners Australia

Description

Creating a new brand in the highly competitive optometry sector made a bold aesthetic statement essential. To become a leader in new technology, the client sourced premium optometry equipment, which offers customers the best quality service and experience. Given the long list of requirements, similar to a medical practice with the addition of retail, the fusion between form and function was important. Our goal was to break down the boundaries of traditional clinical optometry by featuring the procedural equipment in a warm and inviting environment. This was achieved through an atmosphere of inviting transparency.

Key Features

1

A bright orange portal frames the shopfront, which wraps into the retail wall and draws the customer into the practice. Although the space has an industrial quality, it also feels warm and approachable. The removal of any barriers between staff and customers ensures a sense of openness is apparent. Similarly, full height glass exposes the consulting room to the customer and the considered interior palette continues through seamlessly. This transparency exhibits the high-tech equipment as well as removing the fear of the unknown which can be associated with examinations. Motorised blinds are used to provide privacy for testing when necessary.

2

The segmented display allows each pair of glasses to stand out individually, while still sitting unified within the overall timber slotted design. Cutting through the entire display from shopfront to rear is a continuous shelf and narrow mirror that, illuminated from above, acts as both feature display and space for customers to shortlist glasses, enhancing the retail experience. The frameless full height mirror at the end wall reflects the display, making it appear endless. This also has a practical function, allowing customers to view the full height of their appearance.

3

The shopfront\’s bright orange cocoon, illuminated signage and internal elements catch the interest of the passers-by and help The Optometrist stand out in a crowded marketplace. The piercing angular ceiling bulkhead and flooring directs customers towards the retail display. At the rear, a feature wall rendered in concrete finish with timber display shelving is highlighted by pendant lights that create a patterned shadowed effect. The overall finishes palette of concrete, black and white has an industrial feel and, along with carpet tiles which graduate in pattern and texture, the desired sense of connection and depth has been achieved.

Read all features / benefits