Back

The Lotus Building and People’s Park

By

  • studio505

Description

The Lotus Building is an addition to a double storey subterranean municipal facility situated beneath an existing lake. It houses the local planning bureau as well as new exhibition halls and conference centres. The form of the building has been determined by the need to create a structure that has a distinctive presence; a character piece in a city that can be in parts anonymous like so many other rapidly developing Chinese cities. It is designed to act as a cultural anchor and civic landmark – establishing a physical and symbolic commitment of the local government’s ambitions and future aspirations.

Key Features

1

The Lotus Building and Peoples Park has become one of the most popular landmarks in Wujin with a sustained contribution to its social and cultural life. Embodying a unique variety of civic nodes and community spaces, the project’s design creates a vibrant public realm. Conceived as an inhabited sculptural form, emerging naturally from the lake, the development, ultimately, seeks to generate participation, to build an ownership of place that brings longevity and depth to the community and to set a new standard for architectural ambition in the city and so stimulate further urban development.

2

The project has been designed to minimise energy usage- with over 2500 geothermal piles driven through the lake bottom, The entire lake water mass and ground beneath is utilised to pre-cool (summer) and pre-warm (winter) the air conditioning systems for both the lotus and the two storey building beneath the lake. The project is also mixed mode and naturally ventilated and utilises evaporative cooling from the lake surface to drive a thermal chimney within the main flower pod.

3

The visitor enters The Lotus Building from beneath and is greeted with a cathedral like revelation of space. Colour and light combine with blue glass creating a bright and uplifting interior atmosphere. Transitioned and graded colour is applied to the side of the petal ribs, creating a deep hue at the edge of the structure. Hand laid and varied white, beige and stainless steel hexagon mosaic tile finishes cover all external and internal surfaces; merging seamlessly to create a continuous form with studio505’s bespoke 7m high suspended chandelier at the apex, becoming the focus of attention, inside and out.

Read all features / benefits

Youtube / Vimeo