Back

Space & Time

By

  • Russell & George Pty Ltd

Description

The experience of space isn’t static yet our interiors generally have static function. What if a space could have a mood and change itself based on what it felt like at the time. Like humans this could mean dinner, breakfast, lunch, exercise, work, party, special event, art, experience, workshop, making, creating, going to the movies, gardening & socialising but all within a framework of recycling, reuse, adaptability, nurturing, excitement & transformation.
This project is the live model of this, demonstrating a progressive way workplace, hospitality, retail/ showroom, public or installation space can cohabit – and the strategy for encouraging this.

Key Features

1

This project can be a workplace, a workshop, a commercial kitchen & catering company, a boardroom, an events space, a cafe, a gallery, a showroom, a restaurant, a private dining venue, an exercise space to name a few but above all else it is a meeting place.
This idea that a point in time depicts how we use the space and multidisciplinary design within it is the overarching principle for how design is believed to be considered and applied into space.

2

One space, multiple functions, multiple business, multiple human experiences governed by only one factor, a particular time of day, this programming extends the life of an interior & a building, making it work hard, creating a dynamic collaborative structure that still has a financial incentive but also a social imperative.
Desired time of day uses drive the reconfiguration and adaption of the interior making a purposeful fit, out of dynamic & reusable elements rather than a fit for purpose that causes spaces to remain idle when unused. This integration of flexible design into business, opens a new way towards how we approach business strategies, growth and opportunity across all industries.

3

This project also looked at how interior spaces are built, business and people interact and aimed to remove the notion of idle space wherever possible establishing sustainable function throughout the life of the space and throughout its daily use.
As the space is leased, 95% of the interior (including the kitchen, ceiling & lighting) is also designed to be removed and reconfigured in a different interior volume if the time arises, essentially extending the Hit out beyond spatial constraints of location and amplifying its sustainability credentials.

4

The project crosses disciplines of architecture, interiors, product design, industrial design, hospitality. It is a futurist project attempting to offer an alternative solution to how space is used, businesses are created and housed. It is an attempt to see what work & life might look like as automation creates more free time, and the role of a job becomes more fluid. This space sets the benchmark by starting a framework for future strategies moving forward.

5

As part of this project, a suite of products have been developed that will become part of the range of products available for purchase. All of the elements in this fit-out, including furniture, room dividers, kitchen spaces and bathroom partitions – were designed by the designers of the space.
98% of elements were built onsite utilising the workshop. The space explores biophilic principles, aims to improve indoor air-quality via extensive planting and natural ventilation and uses recycled or locally sourced low VOC products.

Read all features / benefits