Back

Catherine House

By

  • ITN Architects - Architect
  • MMD Constructions - Builder
  • Michael Blair - Engineer

Description

This project is a renovation and extension to an Edwardian timber house in an inner suburb of Melbourne.

The new building at the rear of the house forms a large open plan kitchen, living and dining area with glass doors across the rear of the extension. Upstairs is a master bedroom wing of the house with views over the rooftops to other nearby buildings of interest.

A slatted timber storage cage stair links the two floors, with remnant brick fireplaces retained throughout the renovated house, most of which are still in working order.

Key Features

1

The owner of this house is the second generation of their family to engage ITN Architects to design a new house for them, having designed and completed a new house for the clients parents around 20 years ago.

Thus having spent most of their life in an ITN Architects designed house, they were prepared to undergo this process and experience again, albeit many years later.

2

The old house has been completely re formed and enhanced with a new extension at the rear and a whole new aesthetic for the new work, which sits alongside the old Edwardian front part of the house.

3

The predominant materials used on the externally and on the interiors are largely subdued and done in a simple natural white and gray palette and are complimented by natural finish concrete floors, timber stair and feature wall and timber kitchen cupboards and shelves, white granite benchtops and gray bricks which continue internally on the fireplace reflecting the outside within.

The external skillion roof form dominates the internal space and reflect the varied mix of residential buildings in the adjacent area.

A suspended timber pendant light fitting and another set of glass pendants also highlight the living areas. The old front part of the house has also been re built & renovated throughhout.

4

The design was achieved with an economical budget. Simple details were used, but built with a high degree of finish and perfection, allowing the natural materials to speak for themselves and provide the high level of finish.

Read all features / benefits