Back

LCI Melbourne

By

  • LCI Education
  • Gray Puksand

Description

This adaptive reuse project was the conversion of the once wool and textiles factory for Foy and Gibson into a dedicated design school for LCI Melbourne (part of the LCI Education network) in Oxford Street Collingwood.

Designed by renowned architect William Pitt, the red-bricked factories and warehouses of Foy and Gibson were built over the decades of the late 1800s, spanning multiple blocks in Collingwood.

The brief, to transform the 130-year-old red-bricked heritage building into a creative campus for students, studying interior design, visual arts, communications, graphic design, photography and fashion.

Key Features

1

The Oxford street building is seen as an exemplary campus across the LCI Network. Gray Puksand have used their experience in education design to create a collaborative multi-disciplinary design school for LCI Melbourne.

The building delivers purpose designed spaces to allow the delivery of specialty courses offered as part of the schools Bachelor of Design, and is adaptable to allow for the evolving needs of the changing curriculum.
The building acts as a canvas for both students and professionals through exhibitions and shows allowing the industry collaboration and exposure that is so important to the future career of students

2

Melbourne is a strategic location for LCI Education network. As a quintessential cosmopolitan and creative hub, Melbourne perfectly reflects the key aspects of our network: dynamism, creativity, design and diversity as well as connecting people to opportunity through high-quality education CEO of LCI Education Claude Marchand

The Melbourne campus of the LCI network creates a global perspective among students and builds their determination to strive for international recognition and excellence.

The creation of a gallery space and open atrium within the new school, opens up opportunities for collaborations between students and industry, already evident with the schools’ participation in VAMFF

3

Creativity and collaboration were the driving factors for the campus, every aspect of the design to inspire students and encourage cross disciplinary design.

Heritage features of the building such as the saw tooth roof, highlight glazing, existing timber floor and exposed brickwork have been restored from the previous 1980s fitout that had them all hidden.

The result is a voluminous space filled with natural light. The building itself is a canvas for student work, with hanging rails for art, to projector screens, interactive display joinery and walls with blackboard paint. The campus is ever changing and evolving.

4

The building consisted of 2 heritage buildings built over a period of years, they were joined with a 600mm wide brick wall.
During the transformation, we cut a large hole in the wall to allow the space to become one.

An atrium was cut out of level 2 that allowed visual connection between the gallery at the basement level up to the student lounge on level 2.
This visual connection was extremely important for the success of a vertical education campus and cross pollination of students across all design disciplines, enabling collaboration and encouraging innovation.

5

The existing timber floor boards removed to create the atrium space have been recycled to create the timber and planting feature wall as you enter the building.

The broad tiered seating joining the levels allows for collaboration and presentation and the student breakout area placed adjacent the atrium void on level 2 means that all parts of the building are activated, helping to encourage productivity and community amongst the students.

The gallery located in the basement is visible from the street and from the glass balustrades in the entry, enticing people to investigate what is below.

Read all features / benefits

Youtube / Vimeo