Back

Grange

By

  • Design by Vibe Design Group
  • Photography by Peter Hyatt
  • Build by B & B Freiberg

Description

The site was a prominent corner block in the heritage-heavy area of Canterbury. With a brief for a contemporary style home there was an inherit responsibility to respond to the neighbourhood character and the overall feel of the area. The highly visible site needed a design that would sit comfortably amongst the traditional homes. The shape of the site left a narrow envelope for the lower storey after taking into account the distances required for an appropriate street setback and grading driveway while allowing for an adequate north facing backyard.

Key Features

1

The design response presents a barcode-like street façade, derived from a study of the generational view through a picket fence. The area is populated with a mix of heritage styles with the timber picket fence as a common theme. This concept transpired to form the irregular window break up with black glass interruptions that reflect the street trees and offer privacy – all the while alluding to the architecture of it’s surrounds. The material use of black glass and lightweight cladding forms a hardwearing external skin, which is softened by internal timber veneer walls that disguise doors and eliminate hallways.