Back

Edithvale Seaford Wetlands Discovery Centre

By

  • Commissioned by Melbourne Water
  • Designed by Minifie van Schaik Architects

Description

Perched above bird-filled wetlands in Melbourne’s south-east, the new Edithvale Seaford Wetlands Discovery Centre was built using the best of sustainable design. It is now fulfilling an impor tant role in educating the community about the best sustainable practices for managing our wetlands and waterways.

Key Features

1

The interior contains an interpretive gallery that offers views of the wetlands through panoramic windows. The windows have been carefully designed to minimise vision into the building, and sloped to ensure that external reflections are always of the ground, never of the sky, to avoid confusing the birds and causing injury.

2

The Centre addresses sustainability through a range of different systems rendering it almost carbon neutral. Water harvested on site is used throughout, making it independent of the sewerage system. Electricity is locally generated through solar panels and, using a highly insulated thermal mass, the Centre is passively heated and cooled.