Back

Coppel and Piekarski Family Disability Respite Centre

By

  • Jackson Clements Burrows

Description

The Coppel and Piekarski Family Disability Respite Centre offers a new care facility for children and adults with varied disabilities.

The building form is fluid and sinuous, reflecting a whimsical approach contrary to the typical care facility topology. Accommodation wings are carved around landscaped areas accessed from the living space. Communal kitchen, dining and living areas nurture a welcoming, domestic environment.

Capitalizing on their northern aspect, the courtyards facilitate cross-flow ventilation and provide sculptured plays areas while dynamic canopies referencing the ‘Star of David’ offer sunshade and weather protection.

Key Features

1

Design Excellence: Innovative response to context

The Coppel & Piekarski Family Disability Respite Centre is located within a predominantly residential environment. The building’s design skilfully avoids mimicking or replicating neighbourhood buildings yet creates a harmonious development through its curved form and “slinky” materiality which differ from the surrounding buildings, yet it sit comfortably and sympathetically beside them.

2

Design Innovation: Exploring a new care facility typology

The “serpentine” plan form neatly creates a series of engaging open spaces around the perimeter of the building that increase one’s perception of open space both within and beyond the site.
The integration of children’s and adult care within a single facility enables users to transition from one to the other within a familiar and welcoming environment.

3

Design Impact: Achieves emotional buoyancy through colour

The playful use of colour throughout the project cleverly indexes the child and adult wings while also providing the design with a sense of joy, discovery and delight.

4

Design Innovation: ESD principles

Oriented to capture a northern aspect, the courtyards facilitate cross-flow ventilation while large windows create light-filled shared social and circulation spaces to create a warm and engaging environment for staff and those in care.

5

Design Transformation: A considered response to a challenging brief

The design provides necessary security and separation of facilities, where required, while carefully integrating light filled shared social and circulation spaces and in doing so demonstrates both design rigor and social warmth.

Read all features / benefits